Кухненските кърпи са незаменими помощници на всяка домакиня в ежедневието. Най-често

...
Кухненските кърпи са незаменими помощници на всяка домакиня в ежедневието. Най-често
Коментари Харесай

Как се перат захабени кърпи: бързият китайски метод (без изваряване и киснене)

Кухненските кърпи са незаменими помощници на всяка стопанка в всекидневието. Най-често се считат за най-трудни за пране, защото старите мазни петна се отстраняват извънредно мъчно от тъканта. Изглежда, че единствено положителното остаряло химическо почистване може да избави ситуацията. Има обаче и други ефективни народни средства. Например, изобретателните китайци са измислили метод да  перат кърпи в микровълновата. Цялата процедура лишава броени минути.

 домашен кърпи

Китайският метод за пране на кърпи в микровълновата

Наистина, микровълновата е потребна в всекидневието освен за стопляне на храна. Може да я употребявате за много потребни трикчета за кухнята и домашните грижи. Например, неотдавна ви показахме по какъв начин да избелите захабените чорапи в нея. Подобен е и така наречен

китайски способ за пране – кухненските кърпи след процеса стават доста меки и изцяло лишени от непознати миризми. Днес ще ви научим  по какъв начин да перете кърпите вярно, с цел да постигнете този резултат.

Как се перат кухненски кърпи с микровълнова печка

От какво имате потребност:

найлонов плик 0,5 ч.л лимонена киселина вода сапун за пране

Процедура:

 накиснати кърпи в леген

Първо накиснете всички кухненски кърпи в топла вода. Натрийте ги добре със сапун за пране, с цел да не остане нито едно ненатъркано петънце. Пригответе найлонов плик с задоволителен размер според от броя на кърпите. В същото време е по-добре да не поставяте повече от три в една опаковка, с цел да не намалите успеваемостта на метода. Не забравяйте да ревизирате дали няма дупки, в противоположен случай водата ще изтече в микровълновата. Поставете насапунисаните кърпи в плика, без да изцеждате водата.

 кърпи в найлон

В обособен съд смесете лимонената киселина с малко вода, тъй че да се разтвори изцяло. Добавете разтвора към плика с кърпите и разклатете деликатно. Не завързвайте самия плик, а просто го усучете, с цел да не изтече водата.

Поставете кърпите в чантата в микровълновата и я включете на междинна мощ за 1,5-2 минути. В края на времето деликатно извадете кърпите от плика и изплакнете всяка щедро под студена течаща вода.

Ако петната са прекомерно упорити, можете в допълнение да ги изперете в пералнята след процедурата. И не е нужно да се страхувате, че миризмата ще се трансферира върху други облекла при пране. Като цяло сапунът за пране, смесен с лимонена киселина, ще ви помогне да се отървете от мръсотията и неприятните миризми върху тъканта. Освен това лимонената киселина е известна със своите дезинфекциращи свойства. Следователно няма причина да се страхувате, че бактериите ще останат върху кърпите.

 чисти кухненски кърпи

Несъмнено ще ви хареса този трик за пране на кърпи в микровълновата. В последна сметка към този момент не е належащо да прекарвате часове в накисване на тъканта. Необходими са единствено няколко минути и малко време за изсъхване, с цел да можете да употребявате още веднъж кърпите. В този случай резултатът не е по-лош, в сравнение с при преваряване. Струва си да опитате!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР